Brusel
8. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok potvrdila, že
schválila žiadosť o udelenie chráneného zemepisného označenia (CHZO) pre
Muránske buchty. Na správu EK upozornil spravodajca TASR.
Ide o označenie udeľované výrobkom, ktorých kvalita, povesť alebo iné
špecifické vlastnosti úzko súvisia s ich zemepisným pôvodom. Zároveň
platí, že aspoň jedna časť výroby sa musí uskutočniť v danej zemepisnej
oblasti.
Muránske buchty sa vyrábajú v obci Muráň od 60. rokov 20. storočia. Sú
známe najmä štruktúrou cesta, do ktorého je charakteristickým spôsobom
zabalená bohatá náplň. Cesto sa pripravuje výlučne ručne, niekoľkokrát
kysne a prekladá sa margarínom, pričom celý proces môže trvať až štyri
hodiny.
Udelenie chráneného označenia potvrdzuje význam Muránskych buchiet ako
jedinečného gastronomického dedičstva Slovenska a podporuje zachovanie
tradičných postupov a techník ručnej práce.
V apríli 2025 zverejnila Európska komisia žiadosť o zápis do registra
CHZO. Lehota na pripomienky a námietky uplynula 7. augusta 2025, čím
Muránske buchty oficiálne získali chránené označenie pôvodu. Toto nové
označenie sa pridáva k tridsiatke slovenských názvov uvedených v
registri zemepisných označení Únie eAmbrosia.
Na zozname EÚ je zo Slovenska už 29 zaregistrovaných výrobkov zo
Slovenska, napríklad Oravský korbáčik, Slovenská bryndza a Slovenská
parenica, Žitavská paprika, Zázrivské vojky, Klenovecký syrec, Levický
slad, Stupavské zelé, Liptovské droby, Hrušovský lepník, Bardejovský
med, Trnavský slad, Spišský šípkový lekvár či Tokajské víno zo
slovenskej oblasti. Na schválenie čakajú Račanská frankovka, Spišská
borovička, Piešťanské bahno a minerálky Korytnica, Lipovská, Baldovská,
Cígeľka a Sulinka.